Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΦΟΡΑΜΕ ΤΑ ΚΑΠΕΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ

Φοράμε τα μπλε καπέλα και θέτουμε το προβληματισμό μας.Σκεφτόμαστε με ποια από τις ηπείρους θα θέλαμε να ασχοληθούμε.Καταλήξαμε ότι θέλουμε να γνωρίσουμε την Ευρώπη  γιατί σ' αυτήν την ήπειρο ανήκει και η χώρα μας και πιο συγκεκριμένα θέλουμε να γνωρίσουμε την ευρωπαϊκή ένωση!   
Σε ένα μεγάλο κύκλο γράφουμε το θέμα μας.


Στην συνέχεια φοράμε τα άσπρα καπέλα και σκεφτόμαστε τι ξέρουμε, τι γνωρίζουμε για την Ευρώπη και την Ε.Ε. και πως θα βρούμε πληροφορίες.Ξέρουμε λοιπόν ότι η Ευρώπη είναι μια από τις ηπείρους,  ξέρουμε το μύθο της Ευρώπης  και ξέρουμε ότι η Ε.Ε. έγινε γιατί ενώθηκαν πολλά κράτη. Σκεφτόμαστε ότι πληροφορίες μπορούμε να βρούμε από βιβλία, από το ίντερνετ, από φωτογραφίες, από εφημερίδες.Σ΄έναν κύκλο γράφουμε την λέξη ΄΄πληροφορίες΄΄.  

Μετά φοράμε τα πράσινα καπέλα και σκεφτόμαστε ιδέες που θα μας βοηθήσουν να γνωρίζουμε την Ευρώπη.Καταλήξαμε ότι μια πολλή καλή ιδέα είναι να ταξιδέψουμε με τρένο σε όλα τα κράτη της Ευρώπης ,αφού όμως , πρώτα φτιάξουμε χάρτη με την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Σε έναν κύκλο γράφουμε την λέξη ΄΄ταξίδι΄΄ και την λέξη ΄΄χάρτης΄΄Έπειτα φοράμε τα κίτρινα καπέλα και σκεφτόμαστε τι θα  κερδίσουμε από όλα αυτά (δηλ. την θετική πλευρά του θέματος).Καταλήξαμε λοιπόν ότι θα διασκεδάσουμε , θα  μάθουμε πολλά πράγματα, θα γίνουμε πιο έξυπνοι .   
Σ΄έναν κύκλο γράφουμε την λέξη ΄΄έξυπνοι ΄΄ 

Ακολούθως φοράμε τα μαύρα καπέλα και σκεφτόμαστε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσουμε όταν ασχοληθούμε με το θέμα μας.Καταλήξαμε ότι η Ευρώπη είναι μεγάλη και μπορεί να μην προλάβουμε να την γνωρίσουμε ολόκληρη. Μία άλλη δυσκολία είναι ότι δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε αληθινά γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να φύγουν από τα σπίτια τους χωρίς τους γονείς τους και γιατί δεν έχουμε χρήματα.Σ΄έναν κύκλο γράφουμε την λέξη΄΄ εμπόδια΄΄      Φοράμε και το έκτο καπέλο, το κόκκινο και σκεφτόμαστε πως  νιώθουμε που θα ασχοληθούμε με αυτό τα θέμα.Καταλήξαμε ότι νιώθουμε  χαρά και αγωνία.Σ΄έναν κύκλο γράφουμε την λέξη ΄΄χαρά΄΄  

 Στο τέλος ξαναφοράμε το μπλε καπέλο και αποφασίζουμε ότι  όταν τελειώσει τα ταξίδι μας θα καταγράψουμε  τα αποτελέσματα, τι μάθαμε τελικά;  Σ΄έναν κύκλο γράψαμε ''τι μάθαμε τελικά΄΄
                       

                                Έτοιμο το ιστόγραμμα!!!!  Με το kidspiration τα νήπια (χωρισμένα σε ομάδες των 3 ατόμων) φτιάχνουν το παραπάνω ιστόγραμμα με εικόνες.(αντικαθιστούν την λέξη με εικόνα)

ομάδα 1

                                              ομάδα 2
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου